Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Dit is een artikel over iPhone schermen die zijn ingebrand. Met de komst van OLED-schermen naar de iPhone sinds de iPhone X, is het mogelijk dat je een ingebrand iPhone scherm ervaart. Over het algemeen zijn er maar weinig gebruikers die er echt last van hebben, ondanks dat er bij de aankondiging rondom de overstap naar OLED veel zorgen waren. Ingebrande OLED-schermen komen bij de iPhone niet vaak voor, mede dankzij de intelligente software van Apple, die de helderheid van je scherm aanpast en daarom altijd op de ideale waarden houdt. Toch kan het gebeuren dat je een defect scherm te pakken hebt. Wat kun je er dan zelf aan doen?

Ingebrande schermen en iPhone

De afgelopen jaren is de kwaliteit van OLED-schermen alleen maar beter geworden. Om deze reden word je niet zo vaak meer met ingebrande schermen geconfronteerd als vroeger. Heb je een iPhone waarbij je nog oudere vensters ziet die je al lang gesloten had, dan kan het hier gaan om een ingebrand scherm. Maar er kan ook iets anders met de software aan de hand zijn. Om deze reden hoef je vaak niet meteen naar de Apple Store te gaan, maar kun je eerst zelf een aantal tips proberen.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Oorzaken ingebrande schermen iPhone

Met de komst van OLED-schermen naar de iPhone sinds de iPhone X, is er ook een risico dat een scherm inbrandt. Over het algemeen gaan OLED-schermen jaren mee en branden ze dankzij verbeterde technieken niet meer snel in. Toch kan het gebeuren dat je er last van hebt. Het gebeurt vooral als je een afbeelding die niet beweegt langere tijd op het scherm laat zien.

Over het algemeen geldt dat je je app niet langere tijd op één beeld laat staan, waardoor het risico op inbranden ook al een stuk kleiner is. Maar het kan wel gebeuren als je de hele dag Waze of Google Maps open hebt, omdat je chauffeur bent. Je ziet dan de wegen van Google Maps door je tabbladen in Safari heen. Alle toestellen met een OLED-scherm – dus alle iPhones vanaf de iPhone X – kunnen dit probleem krijgen.

Ingebrande iPhone schermen voorkomen

Natuurlijk kun je er zelf ook iets aan doen om ingebrande iPhone schermen te voorkomen. Eén van de beste manieren om inbranden van OLED-schermen te voorkomen, is door je iPhone normaal te gebruiken. Door regelmatig tussen schermen en apps te wisselen en zo nu en dan je scherm even uit te doen, jun je voorkomen dat het scherm van je toestel inbrandt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat de Always On Display-functionaliteit op je iPhone zorgt voor inbranden. In de praktijk is dit vrijwel nooit het geval. Heb je toch last van een ingebrand scherm, dan kun je een aantal tips proberen om het probleem eerst zelf op te lossen. In de meeste gevallen gaat het namelijk om een probleem met de software in plaats van je scherm.

Oplossen: iPhone met ingebrand scherm

Denk je dat je last hebt van een ingebrand scherm? Dan kun je een aantal zaken proberen om het probleem zelf op te lossen. Een ingebrand OLED-scherm is bij iPhones zeker een zeldzaamheid. Wel kan het voorkomen dat er allerlei rare effecten in het beeld zitten, bijvoorbeeld omdat het programma dat het scherm aanstuurt, is vastgelopen. Over het algemeen is je toestel opnieuw opstarten dan voldoende. Er zijn ook apps die ervoor zorgen dat elke pixel in je OLED-scherm opnieuw wordt geactiveerd. Door verschillende kleuren en tinten weer te geven, kunnen oude ‘vastgelopen’ schermen weer worden weggehaald. Ook het gebruik van dark mode kan helpen om je scherm weer vrij te krijgen van weergavefouten.

Start je toestel opnieuw op

Meestal heb je geen last van een ingebrand scherm op je iPhone, maar is een hulpprogramma om beelden weer te geven, vastgelopen. Daarom kun je het best proberen om je iPhone eens opnieuw op te starten. Laat het toestel even een uurtje liggen, terwijl deze uit is en probeer het daarna opnieuw. In de meeste gevallen heeft het scherm dan genoeg rust gehad en zie je de problemen niet weer. Goed om te weten: gebruik je een beta (testversie) van iOS? Dan kunnen deze problemen zich vaker voordoen. Het is belangrijk dat je erbij stilstaat dat dit probleem mogelijk niet door de hardware wordt veroorzaakt, maar door de testversie van iOS. Probeer daarom in dit geval eerst eens je iPhone te voorzien van een officiële, stabiele versie van het huidige besturingssysteem.

Probeer een app om burn in te voorkomen

Lost dit het probleem niet op, dan kun je een app proberen om de pixels van je OLED-scherm opnieuw te activeren. Onder meer een app als Doctor OLED X kan dit probleem oplossen. Daarnaast zijn er ook andere apps zoals ScreenBurnFixer beschikbaar. Deze apps laten een groot scala aan verschillende kleuren en beelden zien, zodat iedere pixel in je scherm weer opnieuw geactiveerd wordt. Over het algemeen maken deze apps gebruik van verschillende patronen en flikkeringen. Dit gaat het vastlopen van pixels tegen. Natuurlijk verhelpt dit soort apps geen permanente inbrandingen in het scherm, maar het helpt wel om eventuele vastgelopen beelden weer te ‘resetten’.

Zet dark mode aan

Zwart helpt goed om de pixels in je scherm weer te resetten. Bij een OLED-paneel wordt iedere pixel apart verlicht. Door het scherm in donkere modus te zetten, verbruik je minder stroom en worden er minder pixels verlicht. Op deze manier kun je vastgelopen pixels die nog oplichten proberen te resetten. Als je het probleem hebt weten te verhelpen, raden we je aan om dark mode te blijven gebruiken.

Naar de Apple Store

Blijkt niets te helpen, dan is er een mogelijkheid dat het scherm van je iPhone echt stuk is. Alle tips hierboven werken dan niet. Je kunt je toestel naar een APR of naar een Apple Store brengen. De experts beoordelen dan het probleem. Meestal kan het scherm al dezelfde dag vervangen worden. Als je Apple Care hebt, kan dit zeker helpen. De kosten van het vervangen zijn dan een stuk lager. Heb je je toestel nog niet zo lang, dan wordt de iPhone meestal onder garantie gerepareerd of vervangen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer