Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

Deepfakes komen steeds vaker voor. Mede door de opkomst van kunstmatige intelligentie is het kinderspel geworden om het hoofd van iemand op iemand anders zijn lichaam te plakken. Dat kan grappige resultaten opleveren, maar het kan ook problemen veroorzaken. Om deze reden doe je er goed aan het nut en de gevaren van deepfakes goed te begrijpen. Voor veel gebruikers van biometrische toegang, zoals FaceID op de iPhone, is het de vraag of je met een deepfake toegang zou kunnen krijgen tot de iPhone van iemand anders. Maar deepfakes kunnen ook grote problemen veroorzaken nu de verkiezingen voor de president van de Verenigde Staten voor de deur staan. Wat kan wel, en wat kan niet?

Deepfakes op de iPhone

Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) is het mogelijk om vrij eenvoudig en snel, foto’s zo te veranderen dat het lijkt alsof het een echte foto is. Met deepfakes is het mogelijk om bijvoorbeeld Kamala Harris of Donald Trump iets te laten zeggen, wat zij of hij nooit gezegd heeft. Onderzoekers van ExpressVPN luiden de noodklok en wijzen op het gevaar van deepfakes met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november dit jaar. Met meerdere apps op de iPhone kun je zelf ook aan de slag met het maken van deepfakes. Dat betekent dat je in theorie ook deepfakes zou kunnen inzetten om biometrische beveiliging van Face ID te omzeilen. Of toch niet?

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

FaceID omzeilen met deepfakes

De laatste tijd gaan er veel alarmbellen af rondom deepfakes en Face ID. Er gaan berichten de ronde dat hackers aan de hand van een foto van je gezicht, toegang kunnen krijgen tot je volledige iPhone en daarmee ook je bankrekening leeg zouden kunnen halen. Maar dat blijkt in de praktijk niet helemaal waar te zijn.

Hoewel men bij een krant als De Telegraaf ervan overtuigd is dat het zou kunnen, is dit in de praktijk niet het geval. De krant heeft het over de malware ‘GoldDigger’ uit China, waarmee al je data gestolen kan worden. Uit onderzoek blijkt dat je best wat stappen moet doorlopen om slachtoffer te worden en dat je daarvoor zelfs MDM-profielen en TestFlight moet installeren.

Face ID is ook niet gehackt. Hackers kunnen geen deepfake van je gezicht maken om op deze manier toegang tot je telefoon te krijgen. De camera binnen de iPhone die daarvoor verantwoordelijk is, heeft allerlei sensoren om de kenmerken van je gezicht te bepalen. Het gaat hier dan om diepgaande informatie. Een platte foto voor een camera houden, zoals in het verleden wel voor goedkope Android smartphones heeft gewerkt, gaat dus voor een techniek als Face ID niet op. Je kunt dus weer rustig ademhalen! Maar zijn er dan helemaal geen gevaren rondom deepfakes?

Gevaren van deepfakes

Een kijkje in de App Store leert dat je gemakkelijk zelf apps kunt installeren om van je vrienden of andere personen een deepfake te maken. Als je dit zelf al op kinderlijk eenvoudige wijze kan doen, betekent dit dat kwaadwillende personen dat ook zouden kunnen. Aan de hand van deze technologie is het namelijk mogelijk om gebruik te maken van gegenereerde nepaudio, video of afbeeldingen. Door deepfakes op deze manier in te zetten, is het mogelijk om Kamala Harris of Donald Trump dingen te laten zeggen, die ze nooit hebben gezegd. Op deze manier ontstaat er nepnieuws en voeren verzonnen verhalen, net als misleidende content, de boventoon. Om deze reden is het belangrijk goed op te letten wat je wel en niet moet geloven. Er zijn verschillende AI-tools waarmee je kunt achterhalen of het hier gaat om een deepfake.

Het is zeker voor te stellen dat landen zoals Rusland, China of Iran deze technieken zullen gebruiken om de verkiezingen te beïnvloeden. AI kan dus wel zeker kwaad doen in een maatschappij waarbij alles om informatie draait, maar het zal je biometrische beveiliging op de iPhone gelukkig niet omzeilen.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer