Back to Top

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer

De batterij laadt langzaam op, wat is het probleem? Vooral oudere iPhones hebben hier last van. Bekijk de mogelijke oorzaken en welke oplossing hiervoor is. Zorg dat de batterij of accu van je iPhone weer normaal oplaadt!

Oorzaken batterij laadt langzaam op

Het kan bij een nieuwe toestel ontstaan maar het komt vaker bij ouderen smartphones voor: het langzaam of traag opladen van de batterij. Het is niet altijd duidelijk wat hier de oorzaak van is. Hieronder in ieder geval de meest voorkomende oorzaken:

  • Er is iets mis met de oplader
  • Je gebruikt het toestel tijdens het opladen
  • Een probleem met de instelling snelladen
  • Een defect

Uiteraard zijn er nog een aantal andere oorzaken. Hieronder bespreken we alles uitgebreid, inclusief de oplossing.

Tip: Losse iPhone kopen - prijzen vergelijken

Bekijk ook: Abonnementen met iPhone vergelijken

Probleem met de oplader of laadkabel

Waarschijnlijk zit het probleem hem in de oplader of laadkabel. Probeer daarom eerst een andere oplader. Is het probleem hier niet mee verholpen? Laten we dan gaan kijken naar andere oplossingen.

Verlengsnoer of stekkerdoos

Stop de oplader rechtstreeks in het stopcontact zonder dat hier een verlengsnoer of stekkerdoos tussen zit. Het probleem kan namelijk ook bij een van deze twee liggen. Daar had je nog niet aan gedacht hè? Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken te vinden.

Afwijkende waardes van de accustatus

De smartphone reageert op de waardes van de accustatus. Wanneer je het toestel veel gebruikt en dus ook oplaadt, dan zullen deze waardes na verloop van tijd wat afwijken. Het gevolg is dat het toestel op een andere manier reageert. Zo kan het dat de batterijstatus op 5% staat terwijl deze daadwerkelijk nog voor 20% vol is. Of dat het opladen langzamer lijkt te gaan, omdat de accu de juiste waardes niet doorgeeft. De oplossing? De accu van je iPhone kalibreren. Dit doe je zo:

  • Gebruik je smartphone op de normale manier
  • Laat de batterij helemaal leeglopen (niet tussentijds opladen)
  • Wacht totdat je smartphone zich vanzelf uitschakelt
  • Leg je toestel nu aan de oplader
  • Wacht totdat de batterij 100% aangeeft
  • Laat de smartphone nog een uur extra aan de oplader liggen

Je toestel is nu gekalibreerd (de accu dan). Als het goed is geeft deze weer de juiste waardes van de accu door. Let op: leg de batterij van de smartphone nooit in de vriezer, iets dat ze vroeger met ouderen toestellen deden. Dit kon omdat deze een andere batterij hadden. Bovendien kun je bij veel moderne toestellen de accu niet zelf verwijderen. Je legt je hele smartphone toch niet in de vriezer?

Softwareprobleem

Soms is er sprake van een softwareprobleem. Start de smartphone in de veilige modus op en leg het toestel aan de oplader. Laadt deze nu wel op normale snelheid op? Dan heeft het vrijwel zeker met bepaalde software te maken. Zo schakel je een iPhone in de veilige modus in:

  • Zorg dat je toestel aanstaat
  • Houd de powerknop enkele seconden ingedrukt
  • De knop uitschakelen verschijnt op het scherm
  • Tik hier een paar seconden op
  • Selecteer opstarten in de veilige modus
  • Tik op OK

Je smartphone schakelt uit en start in de veilige modus op. De veilige modus herken je aan een ander uiterlijk. Om terug te gaan naar het normale besturingssysteem houd je de powerknop weer ingedrukt en tikt op opnieuw opstarten.

Probleem met de batterij

Het kan natuurlijk ook dat de batterij sterk verouderd of defect is. Valt je smartphone nog binnen de fabrieksgarantie? Dan krijg je zonder te betalen een nieuwe batterij. Neem hiervoor contact met de verkoper of verkopende provider op. Heb je geen recht meer op garantie dan hangt het van het probleem af. Een batterij die na anderhalf jaar het al begeeft kan nooit goed zijn. Mogelijk kun je wel gebruik maken van de extra service die de smartphonefabrikant of provider aanbiedt. Je krijgt dan een nieuwe batterij (opgestuurd).

In andere gevallen is de batterij aan vervanging toe. Dit heeft te maken met chemisch verval bij langer gebruik en meerdere laadcycli. Het vervangen van de batterij laat je het beste door een servicepunt van het merk smartphone doen. Ga anders naar een officiële reparateur. Het vervangen van de batterij kost tussen de €15 en €80. De prijzen zijn sterk afhankelijk van het merk en model smartphone.

Vergelijk toestellen en abonnementen

Schuif voor meer